неділю, 11 жовтня 2020 р.

Козаку найперше - воля, козаку найперше - честь.

 

14 жовтня в Україні щорічно відзначається День українського козацтва. Зараз ми можемо говорити про своєрідне ставлення до доби козацтва, її волі та духу.

Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам’яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, що активно впливала на історію України XVII–XVIII ст. Його історичне значення важко переоцінити. Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією.

 Козак означає вільний чоловік. Сьогодні козак — не той, хто одягнений у вишиванку й шаровари. Козак — це передовсім воїн за духом, який воюватиме тільки за честь і свободу. Шляхетність, мудрість, відвага — три основні ознаки козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!

Крізь століття лине слава про українських козаків. Волелюбне козацтво показало усьому світові не тільки своє лицарство, але й здатність утворити державу. Нею стала Запорізька Січ, що проіснувала близько 300 років.

 На Запоріжжі була церква Святої Покрови. Запорозькі козаки вважали Святу Покрову своєю покровителькою.

 У народі існує легенда про випробування, що витримували чоловіки, коли їх приймали в козаче товариство. Розповідають, що після того, як хлопець перехреститься, його пригощали пекучим від перцю борщем. Новачок мав його з’їсти. Опісля новачка вели до Хортиці, чи до іншого місця на Дніпрі, де лежала перекинута між скелями колода: хлопець мав пройти тим «містком», не впавши у воду. Подолавши цей іспит, майбутній козак повинен був проплисти певну відстань проти течії в смузі Дніпровських порогів.

Але це ще не все. Хлопець мав, осідлавши дикого лошака — чолом до хвоста, — без сідла й вуздечки проскакати верхи полем і повернутися неушкодженим. Якщо хлопець «на дикому лошаку скакав», то це означало, що у «козаки годиться».

 Чи кожен юнак проходив такі випробування, чи народ просто наділив їх богатирськими здібностями — цього не відомо. Знаємо напевне, що на Січ приймали незалежно від національності, віку та минулого, аби був вільним, говорив козацькою мовою, був православним, знав і приймав порядки та звичаї січового лицарства.

 У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя.

Дозвольте  сьогодні привітати вас із Днем Українського козацтва та з  Днем захисника України! Побажати міцного козацького здоров’я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, що допоможе долати будь-які перешкоди!

То ж , будемо боротися за відродження рідної мови, національної культури, проникати в таємниці історії. Любімо Україну і шануймо її народ, себе. Хай кожен з нас добрими ділами стверджує, що козацькому роду нема переводу!






Немає коментарів:

Дописати коментар