понеділок, 20 липня 2020 р.

Міжнародний день шахів " Шах і мат"



Вже багато років, починаючи з 1996року у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться  за рішенням ФІДЕ- Всесвітньої шахової федерації  (заснована 1924р.).  Назва гри походить з персидської: шах мат – володар помер.
Батьківщиною шахів є Індія. Там в V столітті з’явилася попередниця шахів – гра чатуранга.  На русі шахи з’явилися приблизно в ІХ-Хвв. шахи – це настільна гра на 64 клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури. Грають 2 партнери. Мета гри полягає  в втому,щоб поставити мат королеві супротивника. Майже в кожному місті є шаховий клуб, в якому збираються шанувальники цього вигляду спорту. У міжнародний день шахів в цих клубах проводяться турніри, розважальні заходи. Із 2011 року День шахів в Україні почали відзначати 20 липня разом з усім світом.
Вчіться грі в шахи. Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту. Вони – такий собі розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, розвивають концентрацію уваги, а також покращують пам’ять. Лікарі рекомендують шахи, як спосіб боротьби та профілактики проти хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.


Немає коментарів:

Дописати коментар